Braun koffiezetapparaat ontkalken

Een Braun koffiezetapparaat is een geweldige aanwinst voor elke koffieliefhebber. Het zorgt voor heerlijke kopjes koffie, maar net als elk ander koffiezetapparaat heeft ook een Braun koffiezetapparaat regelmatig onderhoud nodig. Een van de belangrijkste onderhoudstaken is het ontkalken van het apparaat. In dit artikel zullen we je alles vertellen over het ontkalken van een Braun koffiezetapparaat en hoe je dit het beste kunt doen.

Waarom is ontkalken belangrijk?

Het ontkalken van een Braun koffiezetapparaat is essentieel om de levensduur van het apparaat te verlengen en de kwaliteit van de koffie te behouden. Kalkaanslag kan zich ophopen in de leidingen en onderdelen van het apparaat, waardoor de doorstroming van water wordt belemmerd en de koffie minder goed smaakt. Daarnaast kan kalkaanslag ook leiden tot verstoppingen en andere problemen met het apparaat. Door regelmatig te ontkalken, voorkom je deze problemen en zorg je ervoor dat je Braun koffiezetapparaat optimaal blijft presteren.

Hoe vaak moet je een Braun koffiezetapparaat ontkalken?

Hoe vaak je een Braun koffiezetapparaat moet ontkalken, hangt af van verschillende factoren, zoals de waterhardheid in jouw regio en hoe vaak je het apparaat gebruikt. Over het algemeen wordt aanbevolen om het apparaat eens in de twee tot drie maanden te ontkalken. Als je merkt dat de koffie langzamer doorloopt of de smaak minder wordt, is het ook een goed moment om het apparaat te ontkalken.

Stappenplan voor het ontkalken van een Braun koffiezetapparaat

Volg onderstaand stappenplan om je Braun koffiezetapparaat op de juiste manier te ontkalken:

 1. Leeg het waterreservoir en spoel het grondig om.
 2. Vul het waterreservoir met een ontkalkingsoplossing. Deze kun je kant-en-klaar kopen of zelf maken met citroensap of azijn. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste verhoudingen.
 3. Zet een lege kan onder de koffie-uitloop en schakel het apparaat in.
 4. Laat het apparaat een halve kop ontkalkingsoplossing doorlopen en schakel het vervolgens uit. Laat de oplossing ongeveer 15 minuten inwerken.
 5. Zet het apparaat weer aan en laat de rest van de ontkalkingsoplossing doorlopen.
 6. Herhaal stap 3 tot en met 5 totdat het waterreservoir leeg is.
 7. Vul het waterreservoir met schoon water en laat dit door het apparaat lopen om eventuele resten van de ontkalkingsoplossing weg te spoelen.
 8. Herhaal stap 3 tot en met 7 indien nodig.
 9. Maak het waterreservoir en andere onderdelen van het apparaat grondig schoon.

Extra tips voor het ontkalken van een Braun koffiezetapparaat

Naast het volgen van het bovenstaande stappenplan, zijn er nog een paar extra tips die je kunt volgen om het ontkalken van je Braun koffiezetapparaat nog effectiever te maken:

 • Gebruik altijd een ontkalkingsoplossing die geschikt is voor koffiezetapparaten. Het gebruik van andere schoonmaakmiddelen kan schadelijk zijn voor het apparaat.
 • Lees altijd de instructies van de ontkalkingsoplossing zorgvuldig door en volg deze nauwkeurig op.
 • Laat de ontkalkingsoplossing nooit langer in het apparaat zitten dan aanbevolen, om schade aan het apparaat te voorkomen.
 • Ontkalk het apparaat altijd buiten het bereiden van koffie om, om te voorkomen dat er resten van de ontkalkingsoplossing in je kopje terechtkomen.
 • Als je Braun koffiezetapparaat een automatische ontkalkingsfunctie heeft, volg dan de instructies van de fabrikant voor het gebruik hiervan.

Conclusie

Het regelmatig ontkalken van je Braun koffiezetapparaat is van groot belang om de levensduur van het apparaat te verlengen en de kwaliteit van de koffie te behouden. Volg het stappenplan en de extra tips in dit artikel om je Braun koffiezetapparaat op de juiste manier te ontkalken. Door dit regelmatig te doen, zorg je ervoor dat je altijd kunt genieten van heerlijke kopjes koffie uit je Braun koffiezetapparaat.Plaats een reactie

Koffiezetapparaat info

Begin je dag met de perfecte kop,
ontdek jouw ideale koffiezetapparaat hier!

Begin zoektocht